تواناتک– حمید جعفرخانی سال ۱۹۶۶ (۱۳۴۵ خورشیدی) در تهران به دنیا آمد. سال ۱۹۸۴ در کنکور ورودی دانشگاههای دولتی ایران رتبه نخست را کسب کرد و در سال ۱۹۸۹ از دانشگاه تهران لیسانس گرفت و پس از آن ایران را ترک کرد.
جعفرخانی در سال ۱۹۹۴ فوق لیسانس گرفت و سه سال بعد مدرک دکترایش را از دانشگاه مریلند (کالجپارک) کسب کرد. او سپس فعالیت خود را در آزمایشگاه تحقیقاتی شرکت AT&T آغاز کرد. در همین دوران دو مقاله درباره ارتباطات بیسیم نوشت که نقش مهمی در زمینه کدهای بلوک فضا-زمان (space-time block coding) ایفا کرد. کدهای بلوک فضا-زمان، که به اختصار STBC خوانده میشوند، به دلیل تاثیر بالا و سهولت در استفاده، بسیار معروف هستند و برای بهبود کیفیت انتقال در میلیاردها دستگاه بیسیم استفاده میشوند.
جعفرخانی در سال ۲۰۰۰ به شرکت Broadcom رفت و تا اواخر سپتامبر ۲۰۰۱ به عنوان دانشمند ارشد در آنجا مشغول به کار بود. سپس به دانشگاه کالیفرنیا در ارواین پیوست و تحقیقات خود را روی تئوری ارتباطات، برنامهنویسی و همچنین شبکههای بیسیم ادامه داد.
حمید در سال ۲۰۰۱ کدهای quasi-orthogonal space–time block را معرفی کرد و دو سال بعد نوع قویتری از کدها را با نام super-orthogonal space-time trellis ارائه داد. همین امر موجب تحول جهانی و گستردهای در زمینه ارتباطات شد.
دکتر جعفرخانی در سال ۲۰۰۵ کتاب «کدگذاری فضا-زمان: نظریه و تمرین» (Space-Time Coding: Theory and Practice) را منتشر کرد. این کتاب اصول بنیادی کدگذاری فضا-زمان را برای ارتباطات بیسیم در کانالهای چندگانه (MIMO) مورد بررسی قرار میدهد.
جعفرخانی به دلیل تحقیقات و دستاوردهایش جوایز و افتخارات بسیاری کسب کرده است:
۲۰۰۳- جایزه حرفه بنیاد ملی علوم (که برای قدردانی از دانشمندان و مهندسان تازهکار است)
۲۰۰۹- جایزه بهترین مقاله از سوی مجله ارتباطات و شبکه
۲۰۱۴- جایزه انجمن ارتباطات IEEE برای پیشرفت در ارتباطات ب
۲۰۱۸- جایزه بهترین مقاله در کنفرانس بینالمللی IEEE
دکتر حمید جعفرخانی استاد موسسه مهندسی الکترونیک و برق IEEE، ویراستار مبادلات ارتباطات بیسیم IEEE و دستیار ویراستار نامههای ارتباطات IEEE است. او یکی از ۱۰ پژوهشگر برتری است که بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۷ در زمینه علوم کامپیوتری تحقیقات گستردهای را انجام دادهاند.
این مخترع سختکوش تا کنون اختراعات فراوانی را به ثبت رسانده است. بازسازی اتوماتیک سهبعدی اتاقهای قلب از MRI یا سونوگرافی، روشی برای کدگذاری چندگانه ویدیوها، روش و سیستمی برای خوشهبندی فازی تصاویر و دهها اختراع دیگر، همگی با تلاش و تحقیقات دکتر حمید جعفرخانی به ثبت رسیدهاند.