تواناتک- اِوِلین برزین (Evelyn Berezin) در ۱۲ آوریل سال ۱۹۲۵ در برونکس ایالت نیویورک آمریکا در خانوادهای مهاجر روسی-یهودی متولد شد. پس از خواندن نشریات علمی-تخیلی به فیزیک علاقهمند شد؛ اما به دلیل تبعیضی که آن زمان برای زنان وجود داشت امیدی برای یافتن شغلی مناسب نداشت. ۱۶ ساله بود که در دانشکده Hunter منهتن در رشته اقتصاد شروع به مطالعه کرد. تصمیم داشت در آینده حسابدار شود. در طول جنگ جهانی دوم در یک شرکت فیزیک مشغول به کار شد و سپس به دانشگاه نیویورک رفت. روزها کار میکرد و شبها کلاسهای خود را در دانشگاه میگذراند.
برزین موفق شد در سال ۱۹۴۵ لیسانس خود را در رشته فیزیک از این دانشگاه دریافت کند. پس از فراغت از تحصیل وارد صنعت کامپیوتر شد که در آن زمان گامهای نخست خود را برمیداشت. تخصصش در زمینه تولید شبکههای کامپیوتری برای انجام وظایف خاص بود.
اولین در سال ۱۹۵۱ به شرکت Elecom در بروکلین، که به تازگی شروع به ساخت کامپیوترهای دیجیتال کرده بود، رفت و به عنوان مهندس فعالیتش را آغاز کرد. تا سال ۱۹۵۷ کامپیوترها محدودیتهای فراوانی داشتند؛ اما پس از آن با در دسترس قرار گرفتن ترانزیستورها توانایی کامپیوترها در زمینه سرعت ذخیرهسازی، میزان ظرفیت حافظه و بازیابی اطلاعات افزایش یافت.
برزین در سال ۱۹۶۲ هنگامی که در شرکت Teleregister مشغول به کار بود نخستین سیستم رزرو کامپیوتری هواپیمایی ایالات متحده را طراحی کرد؛ این سیستم یازده سال بدون هیچ مشکلی فعالیت کرد و ۶۰ شهر در سراسر ایالات متحده را تحت پوشش قرار میداد.
برزین مجموعا بین سالهای ۱۹۵۱ تا ۱۹۶۹ در چندین شرکت طراحی سیستمهای کامپیوتری مشغول به کار شد. او برخی از نخستین سیستمهای کامپیوتری را برای بانکها، خطوط هوایی و بورس اوراق بهادار طراحی کرد.
از آنجا که در آن زمان فرصتهای شغلی در حوزه فناوری و دستیابی به سطوح بالای مدیریتی در این شرکتها برای زنان بسیار محدود بود، برزین در سال ۱۹۶۹ تصمیم گرفت شرکت خود با نام Redactron را تاسیس کند. در دسامبر همان سال، این شرکت با ۹ کارمند و سرمایهای ۷۵۰ هزار دلاری کار خود را آغاز کرد. هدف این شرکت توسعه ابزاری برای تحول در محیط کار بود که منجر به تولید نخستین واژهپرداز یا همان پردازشگر کلمه شد؛ این محصول در سپتامبر ۱۹۷۱ روانه بازار شد.
Redactron به سرعت تعداد نیروی کار خود را به ۵۰۰ نفر رساند. این شرکت در طول فعالیتش ۱۰ هزار دستگاه Data Secretary را به شرکتها و موسسات مختلف فروخت؛ اما نتوانست با IBM رقابت کند. ۱۱ میلیون دلار وام از بانک بوستون گرفته بود و زمانی که اقتصاد با رکود همراه شد و بهره بانکی به ۲۳ درصد رسید دیگر نتوانست ادامه دهد.
اولین نهایتا در سال ۱۹۷۶ شرکت خود را به قیمت ۲۵ میلیون دلار به Burroughs واگذار کرد. او بعد از فروش شرکتش در مصاحبهای گفت: «من یکی از آنها نبودم و آنها نمیخواستند حرف مرا بشنوند.» این شد که در سال ۱۹۸۰ آنجا را ترک کرد.
اولین برزین به عنوان عضو هیئت مدیره در بسیاری از شرکتها و موسسات از جمله Standard Microsystems، Koppers و Datapoint فعالیت کرد. همچنین عضو هیئت مدیره آزمایشگاه ملی بروکلین بود و از دانشگاه آدلفی نیویورک و دانشگاه میشیگان شرقی دکترای افتخاری دریافت کرد.
این مخترع در سال ۲۰۱۱ به دلیل خدماتش وارد تالار مشاهیر فناوری زنان شد و در سال ۲۰۱۵ نیز نامش به تالار مشاهیر «موزه تاریخ کامپیوتر» اضافه شد.
سرانجام خالق نخستین واژهپرداز کامپیوتری دنیا، هشتم دسامبر ۲۰۱۸ در منهتن درگذشت.